joi, 25 martie 2010

Chernivtsy revisited

Dupa aproape un an am ajuns din nou la Cernauti. Orasul, ca si anul trecut, mi-a lasat aceeasi impresie: frumos si curat. Zona centrala face cu ochiul turistilor, din toate punctele de vedere, dar si mie (oi fi si eu un fel de turist). E si mai frumos cand e verde, dar pana va inverzi, trebuie sa mai treaca vreo 2 saptamani. E genul de oras care te face sa te simti altundeva decat in fosta URSS. Ma uitam in fetele oamenilor si le admiram trasaturile specifice slavilor, desi am dat si peste romani azi. La Catedrala se sfintea mirul (se pare) si toti aveau lumanarile infipte in bucati patrate de hartie, toti.

La libraria-supermarket "Kniga" lucreaza aceeasi tipa cu par saten, ca si anul trecut, si acum 2 ani. N-am cumparat nimic, m-am uitat doar, dupa Orwell. Cu 6 euro iti iei 1984 si Animal Farm - 2 in 1, cu coperti cartonate, traduse in rusa desigur (cu 4 euro, aceleasi opere, dar paperback). Caut doar Animal Farm, ca am citit 1984.

Nu credeam ca 2 ore la coafor imi vor face bine. Ii multumesc coafezei, pentru ca m-a tras de limba si am avut un dialog dragut. In rusa. Cuvintele in aceasta limba ieseau din gura mea anevoios, cu accent romanesc (banatean, as spune). E ciudat cum poti sa intelegi o limba la perfectie, dar sa n-o poti vorbi coerent, clar. Mi-ar trebui exercitiu, de cam 2-3 saptamani, ca sa spun totul exact cum imi vine la gura (ca nu traduc in gand din romana, nicium). Acum mi-e mai usor sa ma exprim in engleza decat in rusa sau ucraineana, numai ca in Cernauti nu prea face.

Azi chiar am zambit in acest oras, ceea ce mi s-a intamplat pentru prima data in ultimele 2 luni si ceva, dar mai mult am lacrimat. Sa spunem ca a fost de la astenia de primavara.
*Foto: eu, 20 aprilie 2009




PS: Mami, La Multi Aaaaaaaaaaaaani!