joi, 19 noiembrie 2009

Cu ce sunt mai rea decat Nice?

Textul care urmeaza l-am scris in 19 august 2007 si l-am postat pe blogul meu de pe 360 Yahoo de atunci. Mi-am amintit de textulet si m-am gandit sa-i dau un copy/paste aici:
And these are my thoughts.

F. Nietzsche spunea ca „femeia pierde din pudoare, „din gust”, „isi pierde si cele mai feminine insticte”, intr-un cuvant (sau doua): „femeia degenereaza”. Miscarea de emancipare, care era noua pe timpul lui Nietzsche, pentru acesta era o regresiune („femeia regreseaza”).
Mai spunea ca „Exista o prostie in aceasta miscare (de emancipare, n.m.), o prostie aproape masculina, de care o femeie reusita --- care este intotdeauana o femeie desteapta --- ar trebui sa se rusineze cu toata fiinta ei.”...

Ma intreb daca feminitatea noastra are de pierdut, daca ne declaram feministe si ne comportam ca atare. Sunt la fel ca si inainte de a cunoaste mai bine ce este feminismul (ca m-am tuns scurt: e mai usor sa-l aranjez si nu semn ca sunt feminista).

Am regresat? Faptul de a fi fiinte umane pe deplin libere si cu drepturi firesti (v. Declaratia Universala a Drepturilor Omului, [DUDO] ) inseamna regresiune? Pai, parerea mea este urmatoarea: o astfel de atitudine ca a lui Nice (daca imi permiteti, licenta poetica) provine dintr-o mentalitate strict traditionala. Mentalitate de care sufera si societatea noastra, barbati si femei (Nice a murit in 1900!!!, de aici si „paradoxul” of nowadays). De asemeni, este un apanaj afisat in fata pericolului de a nu mai fi pe locul 1. Barbatii (unii) sunt constienti de puterea femeilor, de aceea se situeaza mai sus ca ele (sau incearca s-o faca), de aceea, de frica, le inchid femeilor toate usile si le tin in sertarul „inferior mie”. Dar nu prin a-i da jos de pe piedestal trebuie sa fie conceput feminismul. Si aici sunt de parere cu domnul Nice: ca exista „ o prostie aproape masculina” in miscarea feminista: prin imitarea barbatilor, desigur, parem ridicole. La ce bun sa adopti un comportament/o manifestare masculina? Doar ca sa dovedesti ca esti puternica sau la fel de puternica ca ei, barbatii (sau vrei sa fii)? Nu are rost. Ca femei avem avantajele noastre si putem fi puternice, daca ne dorim. Conditia este sa dam dovada de autenticitate. Nu in gen sau in sex, rezida aceasta, ci in noi insine, definite ca fiinte umane (inca o data: acesta este cel mai puternic argument pentru egalitatea dintre barbati si femei!).

Nice mai spune ca femeia „este transformata intr-o fiinta mai inapta de profesia ei si din urma, aceea de a naste copii zdraveni” (imi place foarte mult epitetul!!). Hai, mai frate, mai mult de jumatate din populatia acestei planete sa aiba aceeasi profesie!! Ce monotonie! Si dupa cate stim: nu la toti ne place ceea ce facem... Sou, za conclujn iz: it dependz on iu, uman. Iu hav za rait tu ciuz! Acum, serios vorbind, Simone de Beauvoir spunea in Al doilea sex ca nu exista un instinct matern (Simone nu a avut copii, as far as I know). Nu stiu ce sa spun, nu am copii. Iar daca voi avea, motherhood sigur nu ca fi unica mea profesie. Iar acel epitet de mai sus, „zdraveni”, imi creeaza impresia de primitiv... Primitiv simplu, rudimentar (despre oameni [femei?! n. m.] si manifestarile lor) salbatic; p.ext. neicivilizat, necioplit, grosolan. Adica, femeia ar fi apta doar de a naste copii... zdraveni?... Prin asta manifestandu-si primitivismul. Primitivism fata de barbati. Asta a vrut Nice? No, spre dezamagirea d-lui, nu este asa!

Mi-a atras atentia inca ceva : „[...] expunerea [femeii, n.m.] in fata barbatului, poate chiar pana la „a scrie o carte” [...]”. Intre ghilimele?? A scrie o carte, intre ghilimele?? Ai hav nou aza comentz, iksept zis uan: ?? Conclusion: primitivism in gandire (daca imi dati voie sa fiu radicala de data asta)! Daca o femeie nu stie sa scrie o carte, atunci barbatii nu stiu sa faca copii (tot radicala sunt)!

The next conclusion: la inceput am fost furioasa, apoi m-am amuzat razand nervos, apoi am devenit serioasa, dupa aceea am uitat, iar acum mi-am reamintit si iarasi sunt furioasa (Furie = Stare de extrema iritare in care se pierde stapanirea de sine; manie nestapanita; violenta.) Fiti siguri, nu este furia din The Sound and the Fury, desi, barbatii ar putea/vrea sa creada ca asa este. Si cand sunt furioasa, ascult „I Wish I Had An Angel”, Nightwish.

De ce nu postez mai des pe blog?

Pentru ca in mare parte activitatea mea internautica se desfasoara pe Facebook. :P