duminică, 7 martie 2010

Iti urez tie, Sotie si Mama, Bunica, Nepoata ori Zgatie mica, fericire in viata personala, succes in munca si cer senin deasupra capului.

DECRET

Eu, Fiodor Kuzmici, slavit fie-mi numele, Marzac suprem, multi ani sa traiesc, Secletar, Academist si Erou, Navigator si Tamplar, in grija mea neninterupta fata de popor, decretez:
Mi-am amintit ceva ce uitasem cu totul, prins cu treburile tarii.
Ziua de Opt Martie va fi si ea sarbatoare, Ziua Internationala a Femeii.
Aceasta sarbatoare nu va fi zi libera.
Adica se va merge la lucru, dar se va munci mai relaxat.
Ziua Femeii este un fel de Sarbatoare a Muierii.
In aceasta zi se va arata stima si respect tuturor femeilor, fie ele Sotii si Mame, Bunici si Nepoate, ori chiar Zgatii mici - toate trebuie respectate.
In aceasta Zi de Sarbatoare ele nu trebuie batute ori imbrancite, nu trebuie sa faca nimic din cele obisnuite, in schimb ele, Sotii si Mame, Bunici, Nepoate ori Zgatii mici, pot sa se trezeasca mai devreme dimineata, sa coaca placinte si sa faca prajituri ori alte bunatati, sa faca izba luna, sa spele podelele, sa lustruiasca lavitele, sa care apa de la fantana, sa spele hainele si lenjeria si, daca au rogojini sau presuri, trebuie sa le bata bine, ca stiu eu ca la voi in izbe e atata praf, de trebuie sa te tii de nas. Trebuie sa taie lemne, sa faca focul in baie si sa frece peste tot. Sa pregateasca o masa mai bogata, cu blinele si tot felul de gustari; sa ingramadeasca pe masa tot ce a ramas de la Anul Nou.
La intoarcerea de la munca vor fi felicitate Sotiile si Mamele, Bunicile, Nepoatele ori Zgatiile mici cu ocazia Zilei Internationale a Femeii.
Li se va spune: "Iti urez tie, Sotie si Mama, Bunica, Nepoata ori Zgatie mica, fericire in viata personala, succes in munca si cer senin deasupra capului."
Oricarei femei, fie Vecina ori altceva, i se vor adresa aceleasi cuvinte respectuoase.
Mai tarziu, beti, veseliti-va, mancati ce vreti, distrati-va, dar cu masura.

Kablukov

Tatiana Tolstaia, Zatul,Curtea Veche, Bucuresti, 2006, p. 103-104.
(trad. Luana Schidu)