duminică, 24 iulie 2011

Cafengioaica din mine

*Era inevitabil sa ajung sa scriu despre asta. Si veti vedea de ce.

Cafea am baut dintotdeauna. Pana la varsta de 17 ani am baut-o cu lapte si zahar, pentru ca asa mi-o dadea mama si pentru ca numai asa se bea atunci cafeaua la noi in casa. Pe la 17 ani, cand invatam pentru examenele de absolvire a scolii (aka bacalaureat), am inceput sa beau cafea neagra, cu 2 lingurite de zahar (in ceai tot atat imi puneam). O singura data am incercat sa beau cafeaua fara zahar, pentru ca asa auzisem ca se bea cafeaua adevarata, dar la prima inghititura era cat pe ce sa vomit, asa ca am renuntat la idee.

Imediat dupa, in Anul Pregatitor si anul I de facultate beam cafea solubila intr-un mod haotic: puteam s-o beau dimineata, sau la pranz, si mai ales seara, ca sa ma tina treaza sa pot invata. Mi s-a intamplat odata ca m-am culcat pe la vreo 1AM si m-am trezit la 4AM, pentru ca aveam a doua zi examen si trebuia sa invat, si inainte sa ma apuc de treaba am baut o cafea foarte, foarte tare. Peste 2 ore mi s-a ridicat tensiunea in asa fel, incat mi-am spus dupa aceea ca daca nu am murit atunci, o sa traiesc mult si bine. Am fost nevoita sa las balta invatatul si sa ies la aer liber, unde am stat si mi-am revenit pana sa merg la examen (9AM). De atunci n-am mai exagerat cu cafeaua in halul asta.

In anul II de facultate, o profeasoara mi-a spus ca e mai buna si aromata cafeaua naturala decat cea solubila. Am vrut sa incerc cumparandu-mi cafea naturala si un ibric simplu si am inceput sa beau si eu cafea naturala. Problema era ca intotdeauna imi dadea cafeaua in foc, asa ca mi-am luat un ibric italian si dupa aceea totul a mers bine.

Am avut o perioada in care am baut cafeaua in stil european, adica pui cafea naturala in cana, zahar, si torni deasupra apa fiarta, mesteci, acoperi cu ceva si astepti ca zatul sa se aseze. Se mai adauga 3-4 picaturi de apa rece, daca vrei sa se limpezeasca cafeaua mai repede.

Am inceput sa beau cafeaua regulat: una pe zi, dimineata. Daca eram prea obosita, mai beam una pana in ora 12AM. Nu mai beam cafea dupa-amiaza, pentru ca imi crea probleme cu somnul. Daca beam mai mult de 2 cafele pe zi, intram in priza: imi tremurau mainile, faceam tahicardie, eram agitata si ma durea capul.

Ca orice cafengioi care devenisem, ma respectam: cumparam doar cafea Lavazza, chit ca eram studenta si era cam scumpa. Mai apoi am trecut la Jacobs Kronung, trecand prin Maxwell House si Tchibo.

Am renuntat treptat la zahar, pentru ca din cauza acestuia nu mai simteam gustul adevarat al cafelei (la fel si in cazul ceaiului). Acum nu pot pune deloc gura pe cafea cu zahar. Vorba aia: cafea cu zahar – otrava adevarata!

Deseori imi pun in cafea putin suc de lamaie proaspat stors. Uneori se portocale. Imi place enorm de mult cafeaua cu lapte. De obicei, daca beau si a doua cafea pe zi, aceasta va fi numaidecat cu lapte.

Beau cafea 3in1 numai alaturi de paine cu unt. Foarte rar.

Nu percep altfel dimineata decat incepand-o cu o cafea. E un ritual. Cand fumam, cafeaua de dimineata era acompaniata de tigara. Fie acasa la bucatarie, sau la job cu colegii. De cand nu mai fumez, imi beau cafeau in fata calculatorului citindu-mi e-mail-urile si ziarele online.

Ador sa beau cafea prin cafenele. Ca ti-o fac standard dupa reteta si parca e mai buna decat cea de acasa. In ultima vreme am trecut din nou la cafea solubila, pentru ca asa se bea la noi in casa si pentru ca mi-e foarte lene s-o mai fac la ibric. Dar sunt convinsa ca o sa ma intorc la cea naturala.

Desigur ca inca nu am baut cea mai buna cafea din viata mea. Am atat de multe de descoperit in ce priveste aceasta bautura. N-o sa renunt niciodata la cafea, n-o sa pot.

Ceea ce am vazut de cand beau cafea regulat este ca in Ucraina nu exista o traditie a cafelei ca in Romania. In Ucraina se bea mai mult ceai, ni se trage inca din URSS.

Am cativa prieteni care nu beau cafea deloc, din cauza probelemelor cu tensiunea (si mama la fel), si tare mi-e vai si amar ca nu pot imparti cu ei aceasta placere.

Nu percep asa ceva ca (cacafonie neintentionata) cafeaua decofeinizata! E ca si cum ai bea bere fara alcool sau ai fuma tigari fara nicotina. What’s THE point?

Desigur ca am scris toate astea bandu-mi cafeaua de dimineata in aceasta duminica cu putin soare, dar frumoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu